Österskär

Österskär är ett villaområde gränsande till tätorten Åkersberga i Österåkers kommun. Området ligger på en kuperad halvö mellan Trälhavets vikar Tunaviken och Sätterfjärden.

I Österskär finns två av stationerna på Roslagsbanan som förbinder området med centrala Åkersberga och med Stockholm, Tunagård. Stationen Österskär är slutstation på Roslagsbanans linje 28.

Närheten till mellanskärgården och relativt många skyddade båtplatser gör att den lokala båtklubben Trälhavets båtklubb lockar båtägare även från andra kommuner. På andra sidan vid Sätterfjärden finns Marinan Österskär. Längst ut på halvön ligger Österskärs havsbad med Restaurang & Café Solbrännan. Vid Sätterfjärden finns Badholmen.

Österskärsskolan ligger i nordvästra Österskär med närhet till Tunafjärden. Skolan har förskoleklass, åk 1-6 och fritidsverksamhet.

Österskär hade tidigare ett eget postkontor och är fortfarande en egen postort. Vägnätet i Österskär förvaltas av Österskärs vägförening. Detta gäller dock inte Österskärsvägen som förvaltas av Österåkers kommun.

Historia

1904 byggdes den första sommarvillan. Dessförinnan fanns bara två bostadshus på området. Den ena byggnaden, en gammal fiskarstuga, är för länge sedan riven. Den andra, dragontorpet Tunanäs, finns kvar, numera med adress Strandvägen 42. Det torpet beboddes vid förra sekelskiftet av dragonen Robert Thun. En period på femtiotalet bodde skådespelaren Jarl Kulle i torpet. Han döpte om det till "Kullenäs".

Namnet Österskär kom till genom en pristävling vid förra sekelskiftet, då ett 30-tal tomter vid Trälhavet och Tunaviken styckades av från Tuna gård. Namnet är hämtat från ön Österskär i Strindbergs roman ”I Havsbandet”. Det tidigare namnet var Tunanäs eller Biskopsudden.

I området finns Tunaborgen som är en ruin av det forna Biskopstuna med anor från 1200-talet.

1906 förlängde Företaget AB Åkersberga-Trälhavet Roslagsbanan till dagens slutstation Österskär. Exploateringen fortsatte och därför anlades en badstrand, Österskärs Havsbad (i folkmun känd som Solbrännan). 1912 stod Österskärs ångbåtsbrygga klar. Under 20- och 30-talet byggdes allt fler fritidshus i området som blev en sommarort för stockholmare.

Österskärsskolan byggdes år 1968 och från och med då tog också den stora bofasta befolkningsexpansionen i området fart, med nybyggnationer och ombyggnader av sommarstugor till permanentbostäder. I dagsläget är i princip i hela halvön bebyggd. Tack vare de stora höjdskillnaderna har många hus sjöutsikt. Detta har lett till att Österskär har förhållandevis höga villapriser och idag hör området till en av norra Stockholms mer exklusiva förorter.

Kända personer som bott I Österskär är förutom Jarl Kulle också konstnären Isaac Grünewald och skådespelaren Stig Järrel.